Ne aflam in acea perioada, cand anul se apropie de sfarsit, Legea pensiilor a pornit in linie dreapta la cotitura, Legea salarizarii inca nu nimereste indicatorul la intersectie, iar Legea educatiei cauta pe harta locul unde inveti limba materna fara probleme, urmand sa te descurci cum poti cu limba paterna, atunci cand ajungi, fara harta, in metrou sau in tramvai.
Legea junglei nu se publica in Monitorul Oficial
Numai legea junglei se aplica nevotata si nepromulgata, ca si legea prostitutiei, amandoua practicandu-se la negru non stop, sub pretextul ca hotul neprins e negustor cinstit, mai ales daca are si imunitate in CV, garantata de Constitutie.
Adevarul este ca nu atat legile aflate la rand pun pe jar cvorumul nostru cel de toate zlele, cat nerabdarea lui sa ajunga cat mai repede la cazanul de la bucataria parlamentului, unde legea bugetului da in clocot, cu polonicul alaturi, gata pregatit, pentru impartit portiile, conform meniului.
Cineva isi poate inchipui ca Legea bugetului va fi ca si batuta in cuie, in momentul cand educatia se va lamuri, salarizarea se va clarifica si pensionarea la fel, celelalte legi fiind demult aliniate, votate si promulgate, ca la carte.
Gresit. Experienta arata ca pana si Constitutia o citeste fiecare dupa propriul sau alfabet Morse, daca isi pune problema cine va da onorul si cine va primi parada. Cu atat mai mult, e greu sa citesti legea bugetului, s-o intelegi in litera si in spiritul ei, altfel decat numai cu ochii tinta la polonic.
Frate, frate, dar branza-i pe bani
Este clar ca fiecare va citi in propria sa limba paterna cam ce intelege din legile scrise, sau macar votate, de el insusi, atunci cand va incepe discutarea bugetului, ca la duel, cu sabia scoasa si cu polonicul tras din teaca.
Sa nu ne amagim, zicand ca, daca am votat legi