Piaţa certificatelor verzi ar putea creşte de patru ori anul viitor, la peste 50 de milioane de euro, dacă legislaţia va suferi corecţiile necesare. Dacă nu, investitorii trebuie să se „mulţumească“ cu o dublare.
Circa 240.000 de certificate verzi, în valoare de 13 milioane de euro. Sunt cifrele care ne arată dimensiunea pieţei locale de certificate verzi în 2010, de două ori mai mare decât anul trecut, dar încă mult sub ceea ce şi-ar dori jucătorii. La finalul lunii octombrie, numărul producătorilor de energie din surse regenerabile ajunsese, conform OPCOM, la 43, faţă de 31 la finalul anului 2009, energia „verde“ produsă fiind de 2,3 ori mai mare în primele zece luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (448 GWh în 2010, faţă de 193 GWh în 2009).
„O contribuţie importantă în acest sens revine energiei electrice din surse eoliene“, explică reprezentanţii OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică din România.
Iar avansul se regăseşte şi în numărul de certificate verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată: în primele 11 luni ale anului, acesta a crescut de 1,7 ori faţă de ianuarie-noiembrie 2009. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile şi livrat în reţeaua naţională şi pot fi vândute la OPCOM, însă fără intermediari. Adesea, acestea sunt confundate cu certificatele de emisii de carbon, acordate marilor poluatori, care pot fi tranzacţionate şi la Bursa din Sibiu, prin intermediul unor brokeri.
Marfă puţină, la preţ maxim
Cine sunt cei care vând certificate verzi? Companii din cele mai diverse şi de toate dimensiunile: de la Asociaţia familială Atomei Gheorghe la Energy Holding şi de la primăria comunei Floreşti (judeţul Prahova) la Hidroelectrica. „Avem o turbină hidro cu o capacitate de 14 KW. Ce nu folosim pentru consumul propriu, vindem în reţea, însemnând ca