Medicul Raluca Bercea de la Spitalul de Pneumologie din Iaşi vorbeşte despre somnologie,o specialitate încă nerecunoscută în România, care studiază corectarea tulburărilor de somn. Medic rezident pneumolog, doctorandă la Universitatea de Medicică şi Farmacie „Gr.T.Popa“, expert european în medicina Somnului şi singurul medic care se ocupă de Laboratorul de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumologie Iaşi, Raluca Bercea (31 de ani) este pasionată de studiul şi de corectarea tulburărilor de somn.
S-a ataşat de somnologie, specializare care se ocupă cu tratarea bolilor de somn, după intrarea la rezidenţiat. A urmat un stagiu de şase luni în Franţa pentru a-şi aprofunda cunoştinţele legate de acest domeniu şi a fost premiată în cadrul Conferinţei Societăţii Americane de Pneumologie cu o bursă în SUA.
„Adevărul": Somnologia este încă nerecunoscută în România, cum o practicaţi?
Raluca Bercea: Eu o practic ca o activitate complementară. E vorba de faptul că fiind rezident în anul V am posibilitatea să văd pacienţi care au tulburări de respiraţie în timpul somnului şi atunci pe lângă aceşti pacienţi mai vin şi alţii. Atât timp cât nu este recunoscută, cât nu avem o acreditare de la un for european, sigur că mai avem mult mult de muncă. E nevoie însă de mai mulţi specialişti.
De ce anume este nevoie pentru a fi recunoscută?
Nu este recunoscută ca o specialitate aparte, dar ea există în România ca activitate. La noi, eu trebuie să fiu pneumolog ca să pot să fac medicina somnului. În Europa se poate şi independent şi eu fac şi un doctorat ca să pot să mă ajut de toate uneltele acestea şi să pot să practic medicina somnului. Ar fi fost bine să fie separat, să fie un medic care să facă doar asta, nu o mulţime de alte lucruri cum fac eu: şi rezidenţiatul, şi un examen de specialist.
Ce studiază mai exact somnologia? @N