Chiar dacă "aderarea României este un succes", corupţia şi subdezvoltarea politică sunt, în opinia fostului comisar pentru Extindere, "fenomenele" care încă ţin România în urmă.
"Europenii ar trebui să fie recunoscători României", câtă vreme o "integrare fermă şi ireversibilă în structurile europene şi euroatlantice" a ţării noastre a fost deja realizat, consideră Günter Verheugen, fostul comisar pentru Extindere în Comisia lui Romano Prodi (1999-2004), iar ulterior pentru Industrie, în prima Comisie a lui Jose Manuel Barroso (2004-2010).
•"Ceea ce am dorit să obţinem prin integrarea României, o integrare fermă şi ireversibilă în structurile europene şi euroatlantice, s-a realizat. Intenţia era să facem ireversibile transformările democratice ale României şi, ca o consecinţă a acestora, ţara să devină o ancoră de stabilitate şi pace în această parte a Europei", este opinia unui actor-cheie din în negocierile de aderare.
•"România a fost invitată (să adere la UE, în 1999 - n.r.) din motive politice şi strategice extrem de importante. Ţara a îndeplinit ceea ce era aşteptat să îndeplinească şi europenii au motive să fie recunoscători, deci văd aderarea ca pe un succes", ne-a declarat Verheugen.
•"Există încă slăbiciuni în alte sectoare, care erau binecunoscute. Ţara este mai puţin dezvoltată politic decât altele, dar, în opinia mea, este o chestiune de timp şi apartenenţa la UE cu siguranţă va ajuta România să îşi îmbunătăţească capacităţile administrative, care sunt încă slabe, trebuie să o spun, şi funcţionarea sistemului judiciar, care este obstacol major şi pentru investiţiile străine. Oamenii ar trebui să fie conştienţi că un sistem judiciar imprevizibil nu este doar o problemă internă, ci împiedică investitorii internaţionali să vină în ţară. Şi corupţia este un fenomen binecunoscut în România care trebuie şi este înfruntat", a explicat fo