La sfarsitul lunii noiembrie 2010, doi oameni de stiinta iranieni implicati in programul nuclear au fost atacati cu bombe in Teheran, unul dintre ei fiind omorat, iar celalalt ranit.
Potrivit mass-mediei iraniene, decedatul Majid Shahriari era seful echipei responsabile cu dezvoltarea unui reactor nuclear.
Aceeasi presa iraniana informeaza ca Shahriari ar fi murit dupa ce indivizi pe doua motociclete ar fi atasat, in trafic, o bomba de masina in care se afla acesta, detonand-o cateva secunde mai tarziu. Informatiile sunt contrazise de o sursa occidentala, care sustine ca bombele ar fi fost amplasate deja in masina, scrie Stratfor.
In acelasi timp, in partea opusa a orasului, omul de stiinta Fereidoon Abassi era ranit intr-un atac similar. Se presupune ca acesta este mult mai implicat in programul nuclear iranian decat Shahriari, numele sau fiind amintit intr-o rezolutie din 2007 a Natiunilor Unite, care sanctiona membri inalti ai agentiilor de aparare ale Iranului, care se pare ca incercau sa obtina arme nucleare.
Acest incident vine intr-un context de incertitudine privind atitudinea pe care o au marile puteri la posibilele intentii ale Iranului de a obtine arma nucleara si cu aproximativ o saptamana inainte de intalnirea de la Viena dintre seful securitatii nationale din Iran si reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Rusiei, Chinei si Germaniei (cunoscuti ca P5 +1).
Mai mult decat atat, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a acuzat regimurile sioniste si pe cele din Vest de implicare in atacurile impotriva celor doi oameni de stiinta.
Sunt vizate aici SUA, Marea Britanie si Israel, daca e sa ne luam exclusiv dupa criteriul tarilor care condamna cel mai mult ambitiile nucleare ale Iranului. Trebuie insa luata in calcul si posibilitatea ca anumiti rivali interni ai regimul