În localitatea timişeană Şandra trăieşte un bătrân care se numeşte Nicolae Moş. Bătrânul este asaltat anual de telefoane în preajma sărbătorii de Sfântul Nicolae, dar mărturiseşte că „bufariul” (punga cu bani) este gol şi nu poate onora toate comenzile.
VEZI GALERIE FOTO
Povestea lui Moş Nicolae a început în urmă cu 73 într-o localitate din judeţul Bihor, unde jumătate de sat poartă numele de Moş, chiar bâtrânul având rude cu numele de Moş Crăciun, Moş Terente sau Moş Vasile. „M-am născut într-un sat, Câmpu îi spune, comuna Vaşcău. Am avut o copilărie grea pentru că la şase ani a murit tata şi am fost cinci copii. Pentru o femeie cu cinci copii era greu, mai ales că era după război”, povesteşte bătrânul aşezându-se cu greu pe o canapea. „E greu că nu am lichid între oase şi mă doare, în rest nu am nimic”, a mai spus Moş Nicolae.
Bătrânul a trăit atât sub legionari, cât şi sub comunişti, dar şi în democraţie. „E bine şi acuma că ai de toate, numai că nu e bufariu plin (n.r. punga cu bani)”, a mai spus Moş Nicolae. Pentru că a intrat în câmpul muncii încă din copilărie, Moş Nicolae nu a putut face şcoală, învăţând să scrie şi să citească în armată, printr-un curs intensiv de patru luni în urma căruia a primit şi adeverinţa de patru clase. La 27 de ani, Moş Nicolae a venit în Banat, la Şandra, unde s-a şi căsătorit cu Maria. Numele de fată al soţiei era tot Moş, astfel că cei doi nu s-au mai căsătorit şi în acte, decât în 1992, când bătrânul a primit o sumă de bani de la firma la care lucra.
Asaltat cu telefoane
Cum s-a dus vestea că Moş Nicolae locuieşte în Şandra, telefoanele familiei Moş au început să sune. „Sună copii din localităţile astea de pe lângă, cred că au găsit numărul în cartea de telefon. Le spun că o să primească daruri, numai să fie cuminţi”, a spus bătrânul. Acesta mărturiseşte că şi-a