Presiunile la adresa fondatorului Julian Assange cresc pe zi ce trece, iar site-ului i se pun beţe în roate. După publicarea a doar 0,27% din telegramele intrate în posesia WikiLeaks, „aventurile“ australianului par rupte dintr-un film de spionaj.
În timp ce unii lideri republicani din SUA cer ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie acuzat de înaltă trădare, mai multe instituţii americane au început să interzică accesul angajaţilor la site.
De altfel, Casa Albă a ordonat organismelor guvernamentale americane să ia măsuri pentru ca angajaţii care nu dispun de o autorizaţie să nu poată avea acces la WikiLeaks de la calculatoarele profesionale. „Recenta publicare de documente ale administraţiei americane de către WikiLeaks a generat pagube pentru securitatea noastră naţională", se explică în mesajul adresat agenţiilor federale.
La Casa Albă doar câteva persoane mai pot intra pe site-ul mutat pe un domeniu elveţian, iar biblioteca Congresului, cunoscută a fi „un templu al cunoaşterii şi al deschiderii", precum şi un bastion al independenţei faţă de puterea executivă, a blocat şi ea accesul la WikiLeaks, nu numai pentru angajaţi, ci şi pentru cititori, inclusiv pentru cei care foloseau serviciul de wireless.
Citiţi şi:
WikiLeaks: În 2009 am fost aproape de un dezastru nuclear
Arestarea fondatorului WikiLeaks este iminentă. Acuzaţii: abuz sexual şi nefolosirea prezervativului
WikiLeaks: Liderii români, scanaţi de SUA
Site-ul care continuă să publice documente secrete ale diplomaţiei americane a pus pe jar şi companiile care au contracte cu administraţia de la Washington. Cei mai importanţi furnizori ai Pentagonului se gândesc la instituirea unor măsuri de securitate pentru a împiedica orice contact între angajaţii lor şi colaboratorii lui Assange.
Un Tom Sawyer australian
@N_