În noaptea de 5 spre 6 Decembrie, cei mici îşi curăţă încălţămintea, pe care o aşează cât mai aproape de uşă, în aşteptarea cadourilor de la Moş Nicolae.
Moş Nicolae (Sânnicoară) împarte, în zilele noastre, asemănător lui Moş Crăciun, daruri celor mici. La fel de veche, însă, este şi tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor, în noaptea de 5/6 decembrie.
GALERIE FOTO Veşti proaste pentru copii! Adevăratul Moş Nicolae are „bufariul” gol
Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele, decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
După tradiţia populară, prima zi de iarnă este în 6 Decembrie. Sfântul Nicolae este un moş care aduce zăpada, scuturându-şi barba. Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost investit de religia ortodoxă Sfântul Nicolae îi dă dreptul să intervina în educaţia copiilor.
Povestea lui Moş Crăciun începe cu un bătrân numit Sfântul Nicolae, episcopul din Myra. Se spune că el posedă puteri magice şi a murit în 340 î.H., fiind îngropat în Myra. Târziu, în secolul XI, soldaţii religioşi din Italia au luat rămăşiţele sfântului cu ei înapoi în Italia.
Citeşte şiUn băieţel de 10 ani din Bistriţa, Moş Nicolae pentru alţii 8
Tradiţii din toată lumea
În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe langa el spre tărâmurile de miază-noapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat.
Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biseri