Îngrozitor. Un copac prăbuşit peste tren a spart geamurile şi a băgat spaima în călători Praf. Geamul s-a făcu zob şi cioburile au umplut compartimentul Aşteptare. În gara din Lunca Ilvei trenul nu mai sosea... Fotografie. Unii călători au ţinut să imortalizeze momentul, ca să rămână cu o amintire din călătoria de coşmar Victimă. Florin Paiu, redactor la ziarul "Monitorul de Suceava" şi corespondent al CANCAN, a fost unul dintre cei aproape 200 de călători din acceleratul 1838 Timişoara Nord-Iaşi.Miercuri seară, cu câteva minute înainte de ora 23.00, eram în tren. A doua zi, la 07.45, ar fi trebuit să ajung în gara Burdujeni, Suceava. Ar fi trebuit, pentru că aveam să ajung abia pe la ora 18.00. Am fost, pentru aproximativ zece ore, prizonier în tren. Eu şi alte 200 de persoane.
Aveam loc la cuşetă. M-am schimbat şi, rememorând parada de la Alba Iulia, am adormit. Era în jur de 03.30, în noaptea de miercuri spre joi, când a început coşmarul. Trenul a "îngheţat" în staţia Ilva Mică, la limita judeţelor Bistriţa Năsăud şi Suceava. "S-au prăbuşit copaci, în mai multe zone, peste linia de calea ferată... de la zăpadă, vânt", îmi spune grăbit un controlor de tren. Două ore trenul a stat neclintit. Resemnaţi, am aşteptat cuminţi.
Garnitura a pornit încet, însă până în staţia următoare, Lunca Ilvei. Alte patru ore de aşteptare. Deja începeam să ne îngrijorăm.
În jurul orei 11.00, trenul s-a pus din nou în mişcare. S-a oprit brusc în inima pădurii, după halta Silhoasa, între două tuneluri, după ce un copac a căzut peste primul vagon şi a spart toate geamurile de la compartimente. Niciunul dintre călători nu a fost rănit, deşi cioburile au aterizat pe paturi. Oamenii au fugit disperaţi spre următorul vagon cuşetă. Din acesta din urmă a început să iasă fum, astfel că toată lumea s-a gândit la ce este mai rău. Alte persoane coborâseră din vagoane şi se apro