În mod ironic, sistemul criptat folosit de Research In Motion (RIM), producătorul smartphone-ului BlackBerry, pe dispozitivele sale este un punct sensibil pentru diverse guverne, care au argumentat că o astfel de criptare îi împiedică să aibă acces şi să monitorizeze date importante pentru securitatea naţională. Serviciile BB au fost interzise într-o companie franceză, în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, iar India şi Indonezia ameninţă, şi ele, că vor lua măsuri la fel de drastice. În ciuda acestor obstacole, RIM a obţinut aprobarea guvernului american pentru ca ultimul model, BlackBerry OS 6, să se bucure de aceleaşi standarde de securitate.
Prima interdicţie, la o companie franceză
În noiembrie 2009, compania franceză Alain Afflelou S.A. a interzis angajaţilor săi utilizarea de telefoane BlackBerry în timpul programului. Deţinătorul companiei, omul de afaceri Alain Afflelou, a motivate că dispozitivele ar prezenta ameninţări de securitate. Acesta se temea că mobilele BlackBerry ar putea fi folosite în vederea unui spionaj industrial, dar şi de abuzuri din partea angajaţilor.
Afflelou declara, la acel moment, că a luat o astfel de decizie, în urma unor relatări potrivit cărora aparatele "pot fi pornite" de la distanţă şi folosite pentru a "trage cu urechea" la întâlniri.
Interzis în Arabia Saudită
În aprilie 2010, Bahrainul şi-a avertizat cetăţenii să nu facă schimb de mesaje pe teme naţionale folosind astfel de aparate.
Presa străină anunţa, în luna august 2010, că Arabia Saudită a interzis complet utilizarea serviciilor BlackBerry, lucru care a creat nemulţumire în rândul oamenilor de afaceri arabi.
Autorităţile saudite au informat companiile de telecomunicaţii din ţară că serviciile de mesagerie, e-mail şi Internet de pe BlackBerry vor fi suspendate şi au cerut companiei Research in Motion (RIM), producătorul Blac