Multe spitale nu mai pot să asigure, din cauza lipsei banilor, tratamentele persoanelor seropozitive, cele mai dificile situaţii fiind în judeţe din Moldova ca Iaşi, Vaslui sau Suceava, au declarat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, informează NewsIN.
Situaţii similare s-au înregistrat şi în alte judeţe, după cum afirmă directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre.
"Cu cât boala este mai avansată, cu atât schema de tratament este mai costisitoare. Încetarea tratamentului induce un foarte mare pericol asupra persoanelor seropozitive, deoarece virusul începe să se dezvolte exponenţial, ceea ce face ca imunitatea organismului să scadă dramatic. De asemenea, virusul poate ajunge să dezvolte rezistenţă la tratamentul administrat până atunci şi trebuie găsite alte soluţii de tratare, însă acestea sunt foarte limitate. Astfel, pacientul pierde şansa unor ani buni din viaţă pe care i-ar putea trăi în situaţia în care ar fi tratat corespunzător", a mai spus Petre.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că, în România, costul medicaţiei pentru persoanele infectate cu HIV din România este de 50 de milioane de euro pe an, suma pentru fiecare pacient în parte ajungând la circa 500 de euro pe lună.
În România sunt înregistrate 10.285 de persoane infectate cu HIV, dintre care 6.714 au între 15 şi 29 de ani, conform datelor statistice.
Reprezentanţii UNOPA spun că, din totalul seropozitivilor, circa 7.300 se află sub tratament.
Potrivit lui Streinu-Cercel, infectarea cu HIV este ţinută sub control în România, numărul cazurilor depistate fiind de 450-500 pe an.
Secretarul de stat a mai menţionat că nedetectabilitatea SIDA în rândul celor infectaţilor cu HIV este de 70-80%.
De la rapo