Şapte locuinţe, vechi de un secol, au fost culese de pe munţii comunei sucevene Breaza, recondiţionate şi mobilate ca la 1900.
1 /.
Dumitru Grigore, un om de afaceri bucureştean, a investit în jur de 1.000.000 de lei în case vechi, părăsite. Le-a adunat de pe munţii din jurul comunei sucevene Breaza şi le-a coborât cu ajutorul căruţelor trase de cai. Apoi, la poalele muntelui, mai mulţi meşteri, pe care i-a găsit cu greu, au început, bârnă cu bârnă şi cărămidă cu cărămidă, să refacă toate casele, mobilierul şi sobele. Acum, toate arată de parcă ar fi fost construite acolo, în urmă cu peste 100 de ani. Iar înăuntru sunt bundiţe, cămăşi, ştergare cu motive populare, războaie de ţesut şi lăzi de zestre.
FOTO evz.ro
Case de 100 de ani transformate în pensiuni
"Sunt 7 case, unele din vremea ocupaţiei austro-ungare. Cea mai mare şi mai veche are în jur de 200 de ani, iar în ea au fost crescuţi 16 copii", explică administratoarea complexului, Viorica Macovei, o femeie de 59 de ani din Breaza, în opinia omului de afaceri, cea mai potrivită să-i conducă afacerea.
Doamna Viorica se ocupă de aprovizionare, face lista rezervărilor şi este şef la bucătărie. Se laudă că toţi turiştii care au trecut pe la pensiunea din Breaza, din vară de când s-a deschis şi până acum, au pomenit sarmalele făcute de ea.
Televizorul şi centrala termică, singurele urme de tehnologie
În timpul anului, o zi de cazare, cu trei mese incluse, costă 70 de lei de persoană.
"În perioada Sărbătorilor, pentru că vom avea şi mese festive, cozonaci, prăjituri, va creşte la 120 de lei pe zi. Mulţi spun că vor să mai slăbească când vin în concediu la noi, dar pleacă mai graşi", spune râzând Viorica.
Dacă se va aşterne mai bine zăpada, administratorii pensiunii promit că vor înhăma caii la sanie şi-i vor scoate pe turiş