De când a apărut pe lume, adică acum 43 de ani, într-o zi de 7 octombrie, Radu Naum a vorbit şi a respirat sport. Născut în familia cunoscutului cronicar sportiv al anilor ’60, Hristache Naum, a copilărit în mirosul de şpalt cu care veneau ziarele aduse de tatăl lui dimineaţa, cu fotografiile cicliştilor şi poveştile lor din revistele franţuzeşti, cu mirosul de transpiraţie al handbaliştilor după meciurile de la Sala Floreasca.
Primul articol l-a publicat la 18 ani, în almanahul „Sportul", la 24 de ani s-a angajat în echipa tânără a lui Ovidiu Ioaniţoaia, care punea pe picioare „Sportul românesc", a ajuns apoi în televiziune, la TVR, unde a petrecut 14 ani, apoi este director la GSPTV, iar la momentul vorbirii prezintă emisiunea „Premium Liga", la GSPTV.
Jurnalistul Radu Naum spune că, în ultimul timp, patronii din fotbal cer în emisiunile sportive susţinerea făţişă a jurnaliştilor. Altfel, mulţi refuză să mai apară ca invitaţi.
„Adevărul": Când ai simţit că deţii mai multă putere, ca manager al unei instituţii media sau ca jurnalist? Le‑ai experimentat pe amândouă, nu ştiu cât de mult a fost nevoie să le separi.
Radu Naum: Îmi e greu să le separ, pentru că pur manager nu am fost niciodată. Doar jurnalist am fost, dar numai manager nu. Puterea unui manager e aceea de a negocia, puterea de a impune e periculoasă şi nu duce la lucruri bune. Eu nu am încercat vreodată, conştient, să impun, să spun că am putere, în vreun fel sau altul. Jurnalismul e altceva, e puterea de a modifica lucruri. Felul în care abordezi un anumit subiect influenţează cursul anumitor evenimente. Dar nu m-am gândit vreodată să atac un anumit subiect dintr-o anumită perspectivă, pentru că am eu un interes. Am încercat mereu să ascult ambele părţi.
Cât de greu este să joci acest joc, al obiectivităţii, într-un domeniu în care se învârtesc orgolii