Romanii se pot lupta de la egal cu Guvernul. Pot sa raspunda cu aceeasi moneda unui organism statal care in ultimul an le-a luat cam tot ce stransesera in ultima vreme. Fie prin cresteri de impozite, fie prin scaderi drastice de salariu. Lupta nu trebuie sa fie una violenta, iar armele se gasesc in mana fiecaruia dintre noi. Ajunge doar sa ne dorim acest lucru.
Recent, fostul rebel al fotbalului francez, Eric Cantona, indemna lumea europeana la solidaritate impotriva sistemului bancar. El a propus ca in data de 7 decembrie deponentii europeni sa mearga masiv catre institutiile bancare si sa-si retraga banii economisiti. Acesta s-ar vrea un raspuns al consumatorilor fata de bancile care, de cele mai multe ori, se comporta ca niste camatari, nicidecum ca un partener de afaceri.
Nu stiu daca o asemenea idee ar avea impact in Romania. Marile sume de bani ale romanilor se gasesc in banci din strainatate, iar cei care au mai avut ceva deoparte si-au cam golit conturile. Insa romanii au alte modalitati prin care isi pot arata fortele.
Guvernul este extrem de optimist in privinta colectarii de bani la sfarsit de an. Mai marii de la Palatul Victoria si-au bugetat deja sumele bazandu-se pe finantele care vor curge garla la sfarsit de an datorita consumului generat de sarbatorile de iarna. De ce este Guvernul atat de sigur ca aceste sume vor intra in visterie? Daca se razgandesc romanii si se limiteaza doar la strictul necesar si nu se mai avanta intr-un consum salbatic doar din dorinta de a umple masa de Craciun?
Aceasta-i arma pe care noi, consumatorii, o avem in fata unui Guvern mult prea optimist, greva de consum. Nu e zi sa nu ne aratam deranjati de preturile mari din hypermarketuri. Am vazut chiar ca acestea sunt mai mari decat cele practicate in Germania. Dar dupa ce ne varsam amarul tot la ei mergem si le umplem buzunarele