UCM Reşiţa (UCM) a înregistrat în bilanţul contabil pe primele nouă luni tranzacţia prin care a vândut echipamente în valoare de 250 mil. euro unei firme controlate de sirianul Said Baaklini, pe baza căreia acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. euro.
Tranzacţia nu se regăseşte însă în contul de profit şi pierdere al companiei.
Dosarul rambursării ilegale de TVA în care este implicat sirianul este unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimul an, în acest dosar fiind implicat şi un senator, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Scandalul a devenit public odată cu arestarea sirianului Said Baaklini în Bulgaria la începutul săptămânii trecute, la solicitarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce a părăsit ţara deşi era cercetat în dosarul returnărilor ilegale de TVA. Preşedintele UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu a fost audiat şi el în acest caz de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), însă instanţa a decis cercetarea sa în stare de libertate, în timp ce directorul executiv al UCM Reşiţa Adrian Coriolan Preda a fost arestat pentru 29 de zile.
În dosar sunt implicate persoane puţin cunoscute, dar care derulează afaceri de zeci de milioane de euro.
Baaklini, care ar fi un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu conform presei, deţine împreună cu libanezul Elie Backhazi compania Libarom Agri, importator de conserve de carne, peşte, legume şi compoturi din fructe. Produsele aduse la nivel local de Libarom Agri sunt comercializate sub brandurile Tasty, Ever4Ever, Detox şi Ragon. Compania, înfiinţată în urmă cu 12 ani, a rulat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 100 mil. euro (412,9 mil. lei), în creştere cu peste 40% faţă de 2009, şi un profit net de 1,35 mil. euro, cu doar 34 de angajaţi.
Care sunt acuzaţiile
Potrivit reprezentanţilor DNA, la data de 31 august 2010