Liderul francez a încheiat contracte în valoare de 15 miliarde de euro cu statul indian. Delegaţia de şapte miniştri şi 60 de oameni de afaceri, care l-a însoţit pe liderul de la Élysée în India, nu se va întoarce cu mâna goală acasă.
Vizita de patru zile a preşedintelui Franţei în India, una dintre cele mai lungi pe care le-a efectuat vreodată, a stat sub semnul afacerilor . Dezvoltarea cooperării economice şi consolidarea parteneriatului strategic cu sub-continentul asiatic au reprezentat priorităţile de pe agenda liderului de la Élysée. Bilanţul deplasării este mai mult decât bun. Franţa şi India au încheiat, cu acest prilej, acorduri în valoare de 15 miliarde de euro.
Principalii beneficiari sunt Grupul Areva, care pentru şapte miliarde de euro va construi două reactoare nucleare de tip EPP, în vestul ţării asiatice. Ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa şefului statului francez, Nicolas Sarkozy şi a premierului indian, Manmohan Singh. „Cele două reactoare ERP, prevăzute dintr-o serie de şase, marchează voinţa Franţei de a propune un parteneriat total Indiei în domeniul nuclear civil", a declarat şeful statului francez cu acest prilej. Companiile de armament Thales şi Dassault au bătut palma cu indienii să le modernizeze 51 de avioane de luptă Mirage şi să le echipeze cu rachete noi. Totul pentru 2, 2 miliarde de euro. EADS era în negocieri avansate pentru dezvoltarea în comun cu India a unei rachete sol-aer ( contract în valoare de două miliarde de euro). În plus, Air India şi Jet Airways au semnat un contract de leasing pentru 14 Airbus A330. Comanda se ridică la suma de 2,8 miliarde de euro.
Grupul Safran va construi statului asiatic un motor pentru un avion de vânătoare pentru care va încasa între 500 şi 700 de milioane de euro. Compania Michelin a bătut palma pentru o investiţie de 600 de milioane de euro într-o uzină în statul i