Locuitorii din Gherla şi Dej se pot lăuda că îşi cumpără algocalmin sau paracetamol de la spiţerii din secolul al XVIII-lea. Deţinute, la început, de familii de farmacişti cu tradiţie, care le-au lăsat din tată în fiu, spiţeriile şi-au păstrat destinaţia chiar şi după ce au fost confiscate de către statul comunist.
La Gherla, farmacia care, odinioară, se numea „Sfânta Treime” funcţionează fără întrerupere din 1746. Clădirea a fost ridicată la comanda familiei de farmacişti maghiari Nits, care au transmis tradiţia din generaţie în gerenaţie. „Era o vorbă în rândul celor din Gherla.
VEZI AICI IMAGINI DIN CELE DOUĂ FARMACII
Cei care mergeau să pună ţara la cale în birtul din apropierea farmaciei, în centru, spuneau: <
Farmacia a fost confiscată de stat şi apoi vândută unei companii care a păstrat destinaţia. „Sunt farmacistă de 38 de ani. Aici a funcţionat farmacia fără nicio întrerupere”, spune Nastasia Kallos Cenean, care lucrează acum la farmacia cea mai veche din Gherla.
Legenda farmacistului sinucigaş
Cea mai veche farmacie din Dej a fost inaugurată în 1784, în Piaţa Bobâlna. Opt ani mai târziu, farmacistul Ioan Roth a venit din Alba Iulia special pentru a cumpăra spiţeria. Documentele menţionează că, în 1896, farmacistul Carol Roth, la o zi după cununie, şi-a pus capăt zilelor chiar în farmacie. Moartea acestuia este înv