Centrul de Politici pentru Romi şi Minorităţi a înfiinţat un club al copiilor în Şcoala nr. 136. Peste 80 de copii care provin din familii sărace s-au înscris la Clubul de Educaţie Alternativă din cartierul Ferentari, în Bucureşti.
În Şcoala nr. 136 din Bucureşti nu poţi intra din strada principală, adică din Prelungirea Ferentari, ci prin Vâltoarei, pentru că lucrările de reparare a clădirii prin programul Băncii Europene de Investiţii, începute de peste un an, încă nu s-au terminat. Iar aşa, diferenţa dintre curtea gri a şcolii, plină de materiale de construcţii şi sediul colorat al clubului copiilor sare în ochi din prima secundă.
Limbi străine şi poveşti
Aflată la al treilea etaj al şcolii, în capătul culoarului, clasa în care copiii îşi petrec timpul după ore are pereţi pictaţi, mobilier colorat, multe cărţi de poveşti cu coperţi lucioase aşezate în bibliotecă şi un covor maro pufos, pe care cei mici stau tolăniţi şi fac puzzle-uri.
Alexandra este în clasa a IV‑a şi, după cum povesteşte, vine „cam în fiecare zi aici, pentru măcar două ore, până pe la 14.00". Astăzi face însă o excepţie, se va întoarce la club şi spre seară, fiindcă participă la primul curs de dansuri sportive. „Mă joc, fac tabla înmulţirii, teme. Vin cu sora mea aici, eu mai am doi fraţi". Ce spun părinţii Alexandrei? Sunt bucuroşi că are unde să-şi petreacă timpul şi, mai ales, cu cine să-şi facă temele: „S-au bucurat pentru că ei nu stau acasă, se duc la muncă, şi dacă nu ne ajută nimeni e mai greu. Părinţii mei sunt florari şi muncesc toată ziua".
După ce mărturiseşte că ar vrea să devină avocat, Alexandra o prezintă pe sora ei, Loredana, care meştereşte la un puzzle în celălalt colţ al clubului. Are 8 ani şi jumătate şi este deja în clasa a III-a, fiindcă părinţii au dat-o devreme la şcoală: „Cel mai mult îmi place să mă joc. Cu un ursuleţ d