Adrian H., un neurochirurg român care lucrează de şase ani în sistemul medical nemţesc, explică dedesubturile ofertelor de la târgurile de joburi pentru doctori. Medicul în vârstă de 32 de ani vorbeşte despre salarii la jumătate faţă de cele promise de angajatori, precum şi despre şpaga şi înşelăciunea din spitalele germane.
Aproape 9.000 de cadre medicale au părăsit în ultimii trei ani sistemul sanitar românesc pentru a lucra în clinicile şi spitalele din străinătate. Banii şi condiţiile de lucru, mai exact dotările din spitale, sunt principalele motive pentru care medicii aleg să plece. Majoritatea doctorilor şi asistentelor medicale îşi găsesc de muncă prin intermediul târgurilor de joburi, organizate special pentru această categorie.
Un astfel de târg s-a desfăşurat weekendul trecut în Capitală şi peste 2.400 de persoane au venit să-şi depună CV-urile. Urmează o selecţie a acestora, care poate dura câteva luni, şi apoi un telefon de la angajator, care îl cheamă pe cel selectat la un interviu. Etapele premergătoare semnării contractului pot dura un an sau chiar doi, în funcţie de tipul postului şi de ţară.
Citiţi şi:
Cum ne iau străinii medicii din spitale
Medic timişorean: „I-aş da afară pe toţi doctorii din spitalele de stat care iau bani de la pacienţi“
Medic rezident: “Nu poate fi vorba de viaţă decentă cu salarii de 600-700 de lei ! ”
Cum se înjumătăţeşte salariul
Prin aceste etape a trecut şi Adrian H., în vârstă de 32 de ani, care a plecat în Germania în urmă cu şase ani, când se afla în primul an de rezidenţiat. A luat-o de la zero, a lucrat mai întâi la o clinică privată dintr-o localitate de lângă Nürnberg, unde ar fi trebuit să fie plătit cu 1.500 de euro. „Nu ştiam pe vremea aceea foarte bine limba germană, aşa că nu am înţeles că majoritatea cheltuielilor mele sunt scăzute din sal