Aleile din Parcul Tineretului sunt iluminate, de câteva zile, cu becuri ecologice, alimentate cu energie solară. Fiecare bec de pe stâlpii de iluminat degajă o putere de 30 de wați.
Investiţie de 40.000 de euro
Ideea de a folosi un astfel de sistem de iluminat le-a venit edililor locali după ce două importante alei au fost complet modernizate în toamna acestui an. Pentru a scădea costurile la plata facturii electrice, s-a luat hotărârea de a se achiziționa 20 de astfel de stâlpi de iluminat. „Cu toate că lumina degajată de becuri este una scăzută, de doar 30 de Wati, totuși am eliminat complet factura la energia electrică. Investiția o să o amortizăm în maximum doi ani“, spune Valentin Băcanu, viceprimarul municipiului Slobozia.
Pachetul complet al unui singur stâlp de iluminat, care însumează acumulatorul, panoul solar, stâlpul și becul, costă peste 6.000 de lei. Întreaga investiție, incluzând aici și manopera, a costat municipalitatea aproximativ 150.000 de lei. „Pare o sumă mare, la prima vedere, dar este un proiect care își amortizează investiția în mai puțin de doi ani și are o durată de viață foarte lungă. Trebuie schimbată bateria o dată la trei ani, iar costul ei este de 300 de lei. Deci, putem spune că reprezintă un proiect de succes“, adaugă Valentin Băcanu.
Unic în Ialomița
Sistemul de iluminat din Parcul Tineretului este unic în județul Ialomița, la nivel de parcuri sau locuri de joacă. „Domnule, e o încântare să vezi că se realizează și lucruri bune în oraș. Când ai parcuri luminate noaptea, stai mai liniștit, că nu te trezești cu vreun golan care ar vrea să te fure sau te ia la bătaie. Faptul că sunt și becuri ecologice, cu atât mai bine, chiar dacă lumina lor nu este atât de intensă. Pe vremurile astea, trebuie să facem economie la tot“, spune pensionarul Gheorghe Dragomir (63 ani).
Citiţi mai multe în ediţia de