Cele două noi companii energetice nu mai pot fi înfiinţate în această lună, aşa cum și-a planificat Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea şi mai multe sindicate au blocat în instanţă crearea celor doi giganţi, iar termenele sunt abia anul viitor.
Actualul guvern încearcă de peste un an şi jumătate să reorganizeze sectorul energetic de stat în două noi companii, care să cuprindă un mix de producţie şi de resurse energetice, adică atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, reactoare nucleare şi mine de cărbune.
Citiţi şi:
Tăriceanu: Am vrut un gigant energetic pentru că eram invidios pe cehi
Sfatul Băncii Mondiale pentru Guvernul României: Vindeţi termocentralele!
Pentru acest lucru este necesară divizarea Hidroelectrica şi a Termoelectrica, pentru că trei sucursale ale producătorului hidro vor fuziona cu complexurile energetice din Oltenia, cu Societatea Naţională a Lignitului şi cu Nuclearelectrica într-o companie numită Electra. În cealaltă entitate, Hidroenergetica, vor intra termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, care vor fuziona cu restul hidrocentralelor şi, ulterior, cu patru mine de cărbune din Valea Jiului.
Planurile de divizare şi fuziune a actualelor companii au fost aprobate în Adunările Generale ale Acţionarilor după ce fiecare companie în parte a fost evaluată pe baza rezultatelor financiare din anul 2009. Înfiinţarea lor efectivă trebuia să aibă loc la 1 iulie 2010, însă Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la companiile energetice, şi mai multe sindicate din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au blocat procesul în instanţă.
Proiectul se reia de la zero
„Termenele din aceste procese au fost decalate pentru anul următor, astfel că nu mai este nicio şansă ca Electra şi Hidroenergetica să fie funcţionale în această lună, aşa cum ne-am propus", au declarat, pentru „Adevărul", surse