Optică Agricultura nu trebuie să fie neapărat o „problemă“ pentru România. Ea poate fi o soluţie pentru dezvoltare socio-economică. Comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a propus deja o reformă a Politicii Agricole Comune pe plan european. Politica agricolă din ţară nu îi dă încă şansa să pledeze mai mult pentru agricultorii români.
Într-una din zilele săptămânii trecute am discutat cu fermieri şi administratori ai politicii agricole dintr-un judeţ ardelean cu potenţial agricol deosebit. Invitat să dezbatem despre finanţarea europeană a agriculturii, dezvoltării rurale, pescuitului, am constatat că în mintea partenerilor de dialog era înstăpânită opinia că, în România, „agricultura este o problemă". Or, agricultura nu este o problemă, ci poate fi o soluţie a dezvoltării economico-sociale a României. Problema cred că este lipsa unei politici agricole serioase şi netranspunerea în practica economică şi de piaţă a potenţialului agriculturii şi zonelor rurale.
Citiţi şi:
EXCLUSIV Cioloş: „Vom schimba modelul de distribuire a subvenţiilor între statele membre“
Pe ce se duc banii UE: posturi de lux pentru diplomaţi şi vaci fictive
Am comunicat interlocutorilor că la Bruxelles este în curs de dezbatere o propunere nouă de Politică Agricolă Comună care prospectează şi finanţarea pentru viitorul buget european (2014-2020). Concluzia fermierilor din zonă a fost: „Noi nu ştim ce să facem acum şi nimeni nu ne spune ce va fi mâine". Am fost atent la mesajele în mass-media ale diriguitorilor agriculturii din România, în ultimele zile: interesul pentru agricultura bazată pe organisme modificate genetic şi reţeta implicării în evaziunea fiscală, în domeniul vinului.
Când a fost propus Dacian Cioloş pentru postul de comisar european (agricultură), politicienii şi arendaşii autohtoni au fost încântaţi, crezân