Cei mai pricepuţi bucătari şi-au arătat măiestria în prepararea celor mai gustoase produse de sezon. Festinul culinar a avut loc astăzi, în oraşul arădean Pecica, acolo unde s-a organizat prima ediţie a unui concurs special de mezeluri.
Zece porci de peste o sută de kilograme au fost sacrificaţi încă de la primele ore ale dimineţii, iar măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au apucat să prepare toate cele necesare festinului româno-ungar. De la vecinii de peste graniţă au învăţat şi românii din Vestul ţării să nu arunce nimic din porcul sacrificat. Până şi măruntaiele se trasformă în mezeluri gustoase, de la caltaboşi, tobă şi până la maioş sau sângerete.
„Felul cum se prepară porcul la noi e asemănător cu felul în care îl prepară şi ungurii, pentru că suntem aici vecini şi învăţăm unii de la alţii”, a spus Ştefan Gladi, măcelar. Pentru festinul culinar, zece echipe din România şi Ungaria s-au înscris de dimineaţă la start. E vorba de măcelari pricepuţi, din mâinile cărora au ieşit mezeluri picante, numai bune de pus pe masa de Crăciun.
Ingrediente secrete
E o adevărată tradiţie prepararea proaspetei de porc în vestul ţării. Secretele se transmit din tată în fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Cârnatul de casă picant unguresc şi-a dezvelit secretele în faţa celor care au venit să culeagă nişte ponturi pentru viitoarele mezeluri. „Nu există un secret pentru cârnaţii noştri. E vorba doar de boiaua folosită care e specifică Ungariei. Asta face diferenţa. Bucătăria noastră e picantă, de aceea şi cârnatul de la porc trebuie să fie deasemenea picant”, a declarat pentru Adevărul de Seară Arad, Ferdinand Salosz, un măcelar venit de peste graniţă.
Mirosul preparatelor puse la prăjit în ceaune a atras mulţi pofticioşi. Printre bucatele servite şi-au f