Rămăşiţele cetăţii Sucidava, locuită întâi de daci, apoi de romani, se zăresc şi astăzi, după 2.000 de ani, pe o movilă de pământ din cartierul Celei al oraşului Corabia de la Dunăre. În lipsa unor investiţii în restaurarea cetăţii, ea nu este vizitată decât de 800 de oameni pe an, panourile informative ruginesc din cauza ploilor, iar localnicii mai fură uneori din materialele de protecţie ale monumentelor. Sursa: Andreea Dogar
Situaţia s-ar putea schimba cu ajutorul fondurilor europene. În octombrie 2009, Primăria Corabia, în colaborare cu Muzeul de Arheologie şi Etnografie din localitate, au depus un proiect pentru reabilitarea monumentului şi includerea lui în circuitul turistic.
Proeictul a fost depus pe Axa 5.1, cea referitoare la resturarea patrimoniului cultural şi a modernizării infrastructurii necesare, şi este în valoare de trei milioane de euro (98% finanţare europeană, 2% finanţare de la autorităţile locale).
”Practic, banii s-au cam terminat”
Deocamdată, proiectul se află pe lista de aşteptare, însă Mirela Cojoc, directoarea Muzeul de Arheologie din Corabia, este destul de pesimistă: „Practic, banii pe Axa 5.1 s-au cam terminat. Ar avea o şansă dacă rămân bani de la celelalte proiecte, dacă se reziliază vreun contract, ceea ce nu dorim nimănui, sau dacă se face o realocare de fonduri”, spune ea.
În prezent, Sucidava nu este păzită pe timp de noapte din lipsă de bani, iar vizavi de cetate se află un bar de unde petrecăreţii trec foarte uşor peste gardul din sârmă ce împrejmuieşte situl. Alteori, localnicii fură din plăcile de azbest care acoperă o locuinţă eneolitică (din epoca nouă e pietrei) descoperită în interiorul cetăţii, arată directoarea.
Poarta de acces în cetatea Sucidava
Ruinele unui zid de apărare al cetăţii
ISTORICUL CETĂŢII SUCIDAVA
Dacii din tribul sucilor au locuit