Tinerii câștigători ai olimpiadelor internaţionale au realizat, în urma interacţiunii cu mediul academic din străinătate, că în ţara lor nu vor putea face performanţă în carieră . Liceenii vor să aplice la universităţi din America sau Marea Britanie, dar plănuiesc să se întoarcă în România „ca să schimbe ceva“.
Tinerii au ani de muncă asiduă în spate, aşa că nu-i de mirare că au ajuns printre primii în lume atât la ştiinţe exacte, cât şi umaniste. Liceenii spun că, dacă vor rămâne să studieze în România, la un moment dat se vor pierde în mulţime, pe când ei vor performanţă. Olimpicii visează să facă cercetare, să studieze ştiinţe care nu există în programa noastră şcolară. Şi, cu toate acestea, vor să aducă în România toată experienţa pe care o vor dobândi peste hotare. Olimpicii sunt încrezători că vor reuşi să schimbe mentalităţi şi sisteme. Poate aşa se explică o vorbă a profesorului de matematică Severius Moldoveanu, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Capitală, care „antrenează" olimpici: „Îi pregătim pentru societate".
„În cercetare nu m-aş plictisi niciodată"
Miruna Antonia Oprescu (foto) este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ovidius" din Constanţa. Ea a câştigat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Beijing (China).Miruna a obţinut argintul, patru ani consecutiv, la competiţia internaţională. „Îmi doream foarte mult aurul, aşa că am învăţat mai mult şi am fost mai pregătită că niciodată. În plus, m-a ajutat şi experienţa celorlalte olimpiade", povesteşte eleva. Miruna se vede făcând cercetare în fizică, în altă ţară. Ea a aplicat deja în Anglia, la universităţi ca Oxford, Imperial College London, King's College London sau Manchester.
Miruna vrea să încerce şi în Statele Unite ale Americii, la Stanford, MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts), Institutul Caltech, Princeton sa