Organismele Modificate Genetic pot afecta sănătatea consumatorilor. O spune la RFI preşedintele Agent Green, Gabriel Păun. Invitat la emisiunea "Planeta Verde", Păun afirmă că unele studii arată toxicitatea acestor produse, denumite generic OMG-uri.
Organismele Modificate Genetic pot afecta sănătatea consumatorilor. O spune la RFI preşedintele organizaţiei neguvernamentale Agent Green, Gabriel Păun (audio).
Invitat la emisiunea "Planeta Verde", Păun afirmă că unele studii arată toxicitatea acestor produse, denumite generic OMG-uri.
"Studii independente au scos la lumină faptul că rezultate ţinute în secret de companiile care le-au produs au arătat toxicitate pentru rinichii şi ficatul animalelor de laborator testate. Este cât se poate de serios, este porumbul modificat genetic, cu rezistenţă la insecte, care este autorizat şi în alimentaţie şi în cultivare, este în sol românesc şi din motive de lipsă de capacitate de control a statului român, din cultură până în raft, avem mari semne de întrebare dacă nu cumva astfel de plante s-ar putea strecura chiar în mămăliga noastră", spune Gabriel Păun.
De partea lor, unii fermieri spun că au nevoie de organisme modificate genetic, pentru că astfel, plantele devin mai rezistente la boli, dăunători şi secetă.
Să precizăm că nu există în prezent un studiu despre OMG-uri, acceptat oficial de toate părţile implicate.
În România se cultivă în prezent un soi de porumb modificat genetic, denumit MON 810, modificarea fiind făcută cu scopul protejării recoltei împotriva unui dăunător.
În acest an au fost autorizate de Ministerul Agriculturii aproximativ opt sute de hectare cu porumb MON 810.
Cele mai multe suprafeţe cultivate cu porumb sunt în judeţul Arad, urmat de Călăraşi, Brăila şi Cluj.
În 2009 erau cultivate cu porumb modificat genetic 3.243 de hectare. La nivel mondial, 25 de ţăr