Tăierea salariilor cu 25% a marcat schimbarea mesajului prezidenţial în celde-al doilea mandat câștigat de Traian Băsescu la 6 decembrie 2009. Împlinirea unui an de când Traian Băsescu a ieșit învingător din bătălia electorală îl găsește pe președinte într-o scădere accentuată de popularitate.
Victoria sa a fost facilitată şi de vulnerabilităţile candidatului PSD Mircea Geoană, Traian Băsescu folosind ca principală armă relaţia acestuia cu "mogulii". Pe de altă parte, Guvernul Emil Boc a evitat să ia măsuri de austeritate, de teamă că vor afecta şansele realegerii preşedintelui şi a optat pentru decizii populiste, cum ar fi pensia minimă garantată, a declarat pentru "Adevărul" analistul politic Cristian Pârvulescu.
Citiţi şi:
Comisia de muncă a decis: Femeile se vor pensiona la 63 de ani şi bărbaţii la 65 de ani
Câştigarea alegerilor prezidenţiale i-a permis lui Traian Băsescu să-şi formeze o majoritate parlamentară bazată pe alăturarea UDMR şi pe parlamentari racolaţi din PSD şi PNL, constituiţi în grupul independenţilor. El a menţinut în funcţie Cabinetul Boc, cu majoritatea miniştrilor - Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu.
MĂSURILE DE AUSTERITATE, ANUNŢATE DE COTROCENI
Deşi cu câteva zile înaintea alegerilor anunţa ieşirea din criză, pe 6 mai 2010 preşedintele comunica scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Şeful statului a făcut personalacest anunţ, deşi, potrivit Constituţiei, Guvernul este cel care gestionează politica economică. Însă, spre deosebire de PDL, Traian Băsescu era, la ora anunţului, despovărat de orice grijă electorală pentru că, potrivit Legii fundamentale, nu poate avea mai mult de două mandate. Cristian Pârvulescu crede că este vorba de mai mult decât o simplă tăiere a veniturilor:
"Discursul din 6 mai a venit ca o hârtie de turnesol care a dezvăl