BNR doreşte să atragă în dezbaterile de specialitate specialiştii economici şi financiari ai partidelor politice, pentru a lărgi cercul discuţiilor pe teme macroeconomice, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului Bruegel privind criza în Europa emergentă, relatează Mediafax.
"Acest cerc (de discuţii - n.r.) se va mări, probabil. Noi va trebui să facem un efort mai mare, vom continua acest efort de comunicare să atragem specialiştii economici şi financiari ai partidelor politice. Nu trebuie să vină aici neapărat lideri de partide politice, pentru că este în definitiv o discuţie de specialitate, şi vom face şi acest efort" a spus Isărescu la finalul prezentării raportului Bruegel.
Guvernatorul BNR a apreciat că lucrarea, la a cărei elaborare a participat şi profesorul Daniel Dăianu, va fi un punct de plecare pentru dezbateri intense privind viitorul model de dezvoltare al ţărilor din Europa centrală şi de Est şi al UE în general, chiar dacă nu oferă soluţii sau previziuni, ceea ce ar fi, de altfel, "o aroganţă umană supremă".
"O lucrare ca asta e importantă, chiar dacă nu-ţi dă răspunsuri, pentru faptul că te zguduie îţi pune atâtea întrebări, că te întrebi până la urmă dacă o schimbare majoră are loc sau nu va avea loc (...) Lumina acestei lucrări ne poate întuneca definitiv, dar asta nu înseamnă că nu ne frământă şi este un mare avantaj (...) Cred că se va disuta foarte mult pe seama ei (...) Într-adevăr, pare că discuţia are loc într-un cerc închis, nu e chiar atât de închis, nu este nici foarte deschis, dar e normal să fie aşa. Să fim şi noi serioşi, vorbim o păsărească în definitiv, până nici Eugen (Eugen Rădulescu, director în BNR, a vorbit în vară despre posibilitatea deprecierii monedei naţionale până la un curs de 6 lei/euro) n-a tras nicio bombă, n-a spus cât va fi cursul, ce să afle de la noi în definiti