Contractele de asigurare semnate „ca primarul“ te pun în situația de a scoate bani din buzunar chiar dacă te aștepți ca reparațiile să fie decontate de asigurător.
Înlocuirea curelei de transmisie, a anvelopelor sau a altor componente uzate ale mașinii nu sunt plătite niciodată de asigurător, indiferent cât de acoperitoare este polița Casco. Acestea sunt decontate de producător dacă mașina este în garanție și s-au stricat din cauza unor erori de montaj.
Asigurările facultative Casco nu acoperă toate pagubele apărute la autovehicule, chiar dacă majoritatea proprietarilor de mașini care au o astfel de poliță se așteaptă să fie despăgubiți indiferent de evenimentul produs. Asigurătorii achită despăgubiri numai dacă s-a produs unul dintre riscurile precizate expres în polița vândută, iar clienții de multe ori nu știu exact ce au cumpărat.
Numărul de reclamații depuse de asigurații Casco a crescut cu 80%, în primele șase luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2009, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) - instituție care se ocupă și de protecția consumatorilor pe această piață. Instituția nu a făcut public și numărul de reclamații primite de posesorii de astfel de polițe. Însă, creșterea numărului de reclamații este explicată prin faptul că asigurații nu știu la ce despăgubiri au dreptul.
„Pretențiile formulate într-un număr de 348 reclamații și sesizări care au avut ca obiect contracte de asigurare facultativă privind mijloacele de transport auto s-au dovedit a fi contrare prevederilor contractuale stipulate - solicitări pentru despăgubiri care depășesc limitele maxime prevăzute în contractele de asigurare, formulări de cereri de despăgubire pentru prejudicii suferite în urma producerii unor riscuri excluse prin condiţiile de asigurare“, se afirmă într-un document al CSA. Instituția a soluționat favorabil 548