Un regim bazat pe fibre şi glucide bine selectate vă poate ajuta să scădeţi în greutate, dar şi să aveţi valori mai bune ale analizelor.
Diabeticii care s-au săturat să îşi tot cântărească alimentele pot încerca dietele disociate mai puţin restrictive. Acestea se bazează pe alimente bogate în fibre, un conţinut scăzut de grăsimi şi carbohidraţi bine selectaţi. O dietă respectată până la capăt îi poate ajuta atât să slăbească, cât şi să îşi scadă dozele de insulină ori pe cele de antidiabetice orale.
Nu există ore fixe pentru mese
După 13 săptămâni de dietă, majoritatea pacienţilor diabetici slăbesc între 10 şi 15 kilograme. În total, un ciclu de slăbit ţine trei luni, iar săptămânal pacienţilor li se va schimba regimul.
„Cei care vin la noi au încercat să slăbească întâi cu dietele hipocalorice, dar nu au avut succes. Îşi doresc foarte mult să nu mai fie nevoiţi să mănânce la ore fixe şi să nu îşi mai măsoare cantităţile de mâncare necesare. Majoritatea sunt oameni activi, între 25 şi 55 de ani, care vor să rămână pe antidiabetice orale şi să nu treacă pe injecţii cu insulină", spune doctorul Dan Măcişanu, specialist în sistemul de slăbit Diet Club. Medicul susţine că nu este vorba despre un regim disociat dezechilibrat, asemeni celebrei diete cu supă de varză.
Lactate, brânzeturi, salate şi peşte
În regimurile hipocalorice pentru diabetici sunt permise trei mese pe zi şi două gustări, în cele disociate ei nu au limită de mese, de ore şi de cantităţi: „Au voie să mănânce câte lactate doresc, brânzeturi sărace în grăsimi, salate, peşte, câte un ou, legume gătite. Sunt însă restricţii în privinţa mâncărurilor pe bază de cartof, mazăre, linte, fasole", detaliază medicul Dan Măcişanu. Consumul de pâine este restricţionat la două felii pe zi.
În privinţa alimentelor care conţin grăsimi, este nevoie, de asemenea, de multă cumpăta