Până la împlinirea vârstei de 3 ani, trei din patru copii suferă un episod de otită. În lipsa tratamentului, această afecţiune frecventă în copilărie poate cauza surditate. Medicii avertizează însă şi asupra importanţei administrării corecte a antibioticelor.
Otita medie este frecvent întâlnită la copii în această perioadă, deoarece apare adesea în cazul infecţiilor respiratorii. Ea reprezintă şi o complicaţie a rinitei sau poate fi favorizată de prezenţa polipilor nazali, de alergii, de sinuzită sau de fumatul pasiv. Semnele otitei medii sunt dureri puternice de urechi, febră, tulburări de somn şi hipoacuzie.
Ţinând cont că uneori copiii nu pot spune că îi dor urechile sau că nu mai aud bine, părinţii îşi pot da seama că micuţii suferă de otită atunci când aceştia plâng aparent fără motiv, sunt hiperactivi, nu dorm bine, fac febră sau mânâncă mai puţin decât de obicei.
Atenţie la complicaţii!
Otita este cu atât mai periculoasă cu cât determină complicaţii grave: surditate, mastoidită (inflamaţia locală a mastoidei, fiecare dintre cele două proeminenţe ale osului temporal de după ureche) şi meningită (infecţie potenţial fatală a creierului). Statisticile arată că, în ţările dezvoltate, unul din o sută de copii suferă de complicaţiile supurative ale otitei medii. În ţările în curs de dezvoltare, cum este România, numărul lor este şi mai mare: unul din 20 de copii. De aceea, consultul de specialitate este extrem de important pentru a se stabili diagnosticul, dar şi tratamentul. Administrarea antibioticelor fără avizul unui medic este total nerecomandată.
Otitele sunt considerate indicaţii frecvente pentru prescripţia de antibiotice, iar părinţii abuzează adeseori de aceste medicamente pentru a trata infecţiile urechilor la copil. Din această cauză, poate apărea fenomenul de creştere a rezistenţei la antibiotice a germenilor, ceea ce s