Contribuţiile sociale uriaşe pentru salarii din România nu fac decât să împovăreze şi mai mult mediul de afaceri, care renunţă din această cauză să facă noi angajări.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat în 86 de ţări de către compania de consultanţă KPMG, care a urmărit modul de impozitare a persoanelor fizice şi contribuţiile sociale din ultimii cinci ani. Raportul arată că, în România, cotele efective de contribuţii sociale sunt printre cele mai mari din lume şi cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est.
Preferăm să fim plătiţi „la plic"
„În România nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit în 2010, care rămâne destul de competitivă. Cu toate acestea, adevărata povară pentru angajatori şi angajaţi o reprezintă contribuţiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le oferă", a declarat Mădălina Racoviţan, director în cadrul KPMG România.
În consecinţă, reprezentanţii KPMG recomandă Guvernului să reducă aceste cote sau să reintroducă un plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contribuţii de asigurări sociale. Acest lucru este necesar pentru a ajuta firmele să depăşească perioada de recesiune, a mai spus Racoviţan.
Opinia este împărtăşită şi de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. „Atâta vreme cât nu vom putea echilibra sistemul, vom avea evaziune fiscală în mod natural, pentru că toată lumea va prefera să dea salariul prin dividende şi plătind în plic, decât să plătească în mod stupid un asemenea cost pentru impozitarea muncii", a arătat preşedintele Asociaţiei, Florin Pogonaru.