Internetul a fluctuat sau a lipsit cu totul, dar sistemul a functionat. De rezerva au stat statiile emisie-receptie de la STS si flash SMS-urile. S-a intamplat in Colegiul Hateg-Tinutul Padurenilor, unde duminica peste 25.000 de romani si-au ales reprezentantul in Parlamentul Romaniei prin sistemul electronic de vot. Pentru prima oara in tara, in sectiile de votare a fost introdus un program-pilot de identificare electronica a persoanelor cu drept de vot. Scopul principal al noului sistem: sa impiedice votul multiplu.
Hateg, 5 decembrie. Un oras linistit, care este invitat la vot: duminica a fost ales un nou deputat, dupa ce postul a fost vacantat in luna august. "Noi ne stim toti cu totii, aici, asa ca votam in cunostinta de cauza. Cum orasul este mic, stim fiecare candidat ce problema are si cam pe cine vrem sa votam", spune o doamna de varsta a doua. S-a dus la biserica si dupa slujba a venit sa voteze, "ca sa avem si noi pe cineva in Parlament, poate ne mai ajuta sa faca ceva in orasul asta". Stie foarte bine ca a fost introdus sistemul electronic de vot si este foarte mandra de premiera din Hateg. "Este foarte bine, asta este viitorul".
Vezi cum s-au desfasurat alegerile in Hateg
Raul Catalin Farc este operatorul de serviciu la una dintre sectiile de vot amenajate in Hateg si a fost pregatit special sa lucreze pe noul soft. "Ideea cu sistemul este foarte buna. Usureaza si munca, si procesul in alegeri, atat a comisiei, cat si la procesele verbale care se fac dupa inchiderea urnelor. Procesul de votare merge mai repede, pentru ca imediat ce s-a inchis programul se stie exact numarul de alegatori. (...) Si putem sa detectam si fraudele, daca cineva voteaza de doua ori, n-are cum sa se ascunda de noi", sustine acesta.
Si daca "misterul softului" a fost dezlegat de aproape toti alegatorii, nedumerirea oamenilor es