Termo Calor SA a stabilit un algoritm în funcţie de care administratorii vor calcula, la fel, cât plăteşte fiecare la caldura din case şi din spaţiile comune. Propunerea va fi înaintată, mâine, Primăriei Piteşti.
Calcularea contravalorii energiei termice degajată de conductele termoficării, conducte care, vrei, nu vrei, îţi traverseaza locuinţa, fie că ai sau n-ai centrală de apartament, dă rezultate diferite la blocuri pe suprafeţe identice. Discrepanţele apar din cauza faptului că administratorii fac aceste calcule după ureche.
„Administratorii nu calculează aşa cum trebuie această valore. Unii aplică o cotă de 5% fiecărui apartament pentru căldura consumată pe scara blocului, spre exemplu, alţii o cotă individuală de 50%, după cum au interes“, explică Sorin Apostoliceanu, şeful departamentului Facturare din cadrul SC Termo Calor Confort SA.
Federaţia Locatarilor a sesizat problema
„Noi am propus trecerea la un mod unitar de calcul, pentru toate asociaţiile ca să nu mai apară discrepanţe şi susţinem trecere la facturarea individuală“, spune Constantin Băjenaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Loacatari din Argeş.
Chiar mâine, SC Termo Calor Confort SA va prezenta, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale, algoritmul care ar putea deveni obligatoriu pentru toate asociaţiile. Dacă se aprobă, reprezentanţii SC Termo Calor Confort SA vor veni la blocul dumneavoastră şi vor măsura suprafaţa echivalentă termic (SET) a tuturor corpurilor de încălzire, a tuturor coloanelor şi a ţevilor încălzite.
„Dacă vreuna din aceste conducte sau ţevi este izolată, se va aplica coeficientul de corecţie stabilit de NRSC“, explică Sorin Apostoliceanu.
Consumul pentru suprafaţa echivalentă termic comună va fi calculat în funcţie de ponderea acesteia în suprafaţa echivalentă termic totală.