Donatorii, provin în majoritate, din rândul oamenilor cu un nivel de trai ridicat. Brăila este printre puţinele judeţe care au reuşit să depăşească criza de sânge. La donare nu vin doar săracii care nu au ce mânca.
De la începutul acestui an, peste 10.000 de brăileni au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge. Faţă de anul trecut, numărul donatorilor e relativ constant.
„De obicei este sânge şi putem satisface toate nevoile, însă oricând poate apărea o situaţie de criză pe o anumită grupă, mai ales la grupele negative. În aceste condiţii spitalele apelează la familiile pacienţilor pentru a dona", ne-a declarat dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului.
Medici, jurişti, funcţionari
Contrar opiniei generale, la Centrul de Transfuzie nu vin numai oameni săraci, care donează pentru a primi tichetul de masă. În evidenţele Centrului există mii de donatori fideli, oameni înstăriţi, cu un anumit nivel de pregătire.
„Ne vin foarte mulţi funcţionari, preoţi, medici, avocaţi. Sunt şi unii care vin pentru tichete, dar aceia sunt o minoritate. Încercăm să atragem cât mai multe persoane cu nivel ridicat de trai fiindcă acestea îşi permit să aibă grijă de sănătatea lor. Se ştie că cele mai multe cazuri de hepatită, de exemplu, se întâlnesc la oamenii săraci", ne-a mai spus directorul Centrului.
Chiar dacă este greu de crezut, mai sunt şi oameni care donează sânge doar din dorinţa de a face un bine.
Donez de două ori pe an şi o fac din tot sufletul. La început am avut o motivaţie specială. Tatăl meu a murit de leucemie. La vremea aceea avea nevoie mare de sânge şi nu a găsit, el având şi o grupă mai rară", ne-a spus Viorica Stoianovici, şef Serviciu Prefectură.
„Am venit să donez din conştiinciozitate şi din dorinţa de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Fiecare ad