Generatia mea si-a trait tineretea sub Ceausescu. Pentru noi, atunci, America reprezenta idealul de libertate, tara tuturor posibilitatilor. Multi tineri au incercat si unii chiar au reusit sa paraseasca ilegal Romania, cautandu-si un nou destin pe pamantul fagaduintei.
Dar cunoscutul "American Dream" nu defineste numai ambitiile emigrantului de a reusi sa se integreze in stilul de viata american, ci se circumscrie clar in Declaratia de Independenta, care sustine ca fiecare om este investit de catre creator cu drepturi egale.
Si parintii parintilor nostri au nutrit visul american in felul lor, tot asteptandu-i sa vina la sfarsitul razboiului, dar se pare ca americanii vin doar atunci cand vor ei.
Da, vestita generatie in blugi visa cu ochii deschisi la o libertate utopica, ascultandu-le muzica, importandu-le cu mandrie moda si devorandu-le literatura.
Ii scuzam, pentru istoria recenta, numindu-i intreprinzatori si ignoram cu buna stiinta povestea adevarata a indienilor din rezervatii, care in toate western-urile navaleau cu sagetile lor peste oamenii albi, cumsecade.
Acum, cand ceata iluziei se rispeste, incercam sa nu vedem razboaiele purtate sub flamura pacii si ordinii, sau trecem nedumeriti pe langa viitorul nou sediu al ambasadei, care aminteste mai degraba de inchisoarea militara Alcatraz.
Ni se pare oare un pic mai "normal" cand auzim ca in China, Chen Janping, o femeie de 46 de ani este condamnata la un an de "reeducare prin munca", doar pentru ca a postat un comentariu ironic pe Twitter, despre tensiunile dintre China si Japonia?
Dick Costolo, directorul executiv al Twitter a comentat intr-un tweet: "Draga guvern chinez, condamnarea la detentie indelungata doar pentru un comentariu sarcastic pe tweet nu reprezinta nici progresul, nici viitorul marelui vostru popor".
@N_