Comisia Europeană a avertizat Guvernul că aplicarea Legii salarizării unitare pentru angajaţii ANRE poate afecta independenţa instituţiei şi genera declanşarea procedurii de infringement, dar Executivul insistă că lipsa banilor impune constrângeri bugetare şi că independenţa este asigurată prin lege.
Comisia Europeană a transmis Guvernului o a doua avertizare privind riscul ca independenţa financiară a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să fie afectată de includerea angajaţilor instituţiei în categoria personalului afectat de Legea salarizării unitare în sectorul bugetar. Comisia a atenţionat, în infograma transmisă autorităţilor române, că poate fi declanşată procedura de infringement dacă independenţa ANRE este afectată, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Situaţia a fost discutată în şedinţa de joi a Guvernului, iar miniştrii au decis, potrivit surselor citate, să transmită Comisiei Europene că ANRE nu poate fi exclusă din sfera de aplicare a Legii salarizării unitare, deoarece lipsa resurselor financiare impune măsuri de austeritate pentru întregul sector bugetar. "Guvernul va transmite Comisiei Europene că resursele bugetare sunt limitate din cauza crizei şi că, în aceste condiţii, ANRE trebuie să respecte constrângerile bugetare impuse tuturor instituţiilor statului. Executivul va insista că independenţa ANRE nu se reduce la sistemul de salarizare şi nici nu a fost limitată astfel, iar cadrul legislativ actual garantează independenţa acestei instituţii", au arătat surse participante la discuţiile din Guvern.
Potrivit acestora, Executivul va mai transmite Comisiei Europene că exceptarea ANRE de la Legea salarizării unitare va fi luată în calcul "în viitor", la momentul în care evoluţia economiei va permite.
Guvernul are luna martie 2011 drept termen-limită pentru implementarea directivei e