Criza afectează până şi sărbătorile. Mulţi dintre slătineni nu îşi mai pot permite nci măcar bradul de Crăciun. Aceştia speră ca preţul pomilor să scadă.
Deşi ne aflăm în luna cadourilor, tot mai mulţi slătineni se văd nevoiţi să renunţe la multe dintre cumpărăturile pe care în urmă cu câţiva ani şi le puteau permite. În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, în pieţele din Slatina, comercianţii au adus primii brazi de vânzare. Pe timp de criză comercianţii nu lasă din preţ, iar cumpărătorii negociază la sânge, fiecare leu. Aceştia spun că preţurile sunt mult prea mari ca să-şi poată permite un brad natural. „Preţul este exagerat de scump. Nu îmi pot permite să iau unul deocamdată. Aştept să se mai ieftinească şi o să cumpăr cu câteva zile înainte de Crăciun, când mai lasă din preţ.”, mărturiseşte Albert Ioniţă , inginer din Slatina. Chiar dacă clienţii întârzie să apară, vânzătorii sunt hotărâţi să nu scadă niciun leu din preţul acestora. Aceştia se plâng de absenţa cumpărătorilor şi dau vina pe vremea de afară. ”Am venit de sâmbătă şi deocamdată nu prea am avut vânzare. Sperăm să se mai îndrepte vremea de afară şi să se oprească ploaia. Mulţi vin doar să se uite. Brazii sunt de import. Îi aducem din Italia. Nu putem să lăsăm din preţ, trebuie să scoatem şi noi un profit.”, spune Florica Boboi, vânzătoare . Preţul unui brad, în funcţie de mărimea acestuia şi de coronament, este cuprins între 100 şi 120 de lei.
Brazii de import nu au concurenţă în judeţul Olt
Deşi ne mai despart destul de puţine zile până la Crăciun, slătinenii nu vor avea ocazia, ca în acest an, să cumpere brazi la preţ de criză. Direcţia Silvică Olt are pepeniere de brazi în judeţ, dar deocamdată aceştia nu pot fi vânduţi pentru că sunt prea mici. „Anul acesta nu vom comercializa pomi de iarnă. Avem o pepinieră, dar brazii nu sunt destul de mari pentru a putea fi puşi în vânzare”, a