Senatorii au decis, luni, retrimiterea Legii educaţiei la Comisia de învăţământ, pentru refacerea raportului, despre care senatorii puterii au afirmat că a fost întocmit fără respectarea Regulamentului, informează Mediafax.
Senatul a luat decizia cu 71 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi două abţineri, după o oră de intervenţii pe procedură din partea tuturor grupurilor parlamentare.
Pentru stabilirea termenului de 30 de zile, liderii de grupuri parlamentare au luat o pauză de consultări, opoziţia solicitând fie un termen mai scurt, fie promisiunea UDMR şi PDL că la viitoarea dezbaterii în plen a Legii educaţiei puterea nu va încercare amânarea votului.
Voturile în favoarea retrimiterii la comisie au fost date inclusiv de unii senatori ai opoziţiei, care iniţial se pronunţaseră împotrivă, dar au fost de acord după ce au primit asigurări de la PDL şi UDMR că peste o lună de zile (respectiv la începutul sesiunii din februarie - n.r.) puterea nu va invoca alte motive pentru întârzierea votului plenului.
Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a Legii educaţiei şi retrimitere a proiectului la Comisia de învăţământ a fost formulată de liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, reprezentanţii PNL, prin liderul Puiu Haşotti, precizând că vor vota împotrivă, cu argumentul că legea a primit deja un raport şi trebuie discutată în plen.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că nu este democratic evitarea votului plenului pe Legea educaţiei, solicitând şi el retrimiterea la comisie a legii educaţiei.
"Nu cred că e bine să ajungem acolo ca Biroul Permanent să dicteze plenului tot ce doreşte, uitaţi-vă la Camera Deputaţilor. Nu cred că e bine să se încerce evitarea votului plenului", a spus el.
Solicitarea de retrimitere la comisie a Legii a fost argumentată şi de Radu Berceanu, care a invocat opinia celor şase reprezentanţi a