Preferinţele culturale au suferit schimbări importante în ultimii 20 de ani. Tinerii aleg filmele şi concertele în defavoarea vizitei la un muzeu sau la o expoziţie. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul celor care trec pragul muzeelor din Bucureşti şi din ţară scade de la an la an.
Tinerii îşi sting setea de cultură cu filme şi concerte. În ultimii patru ani, numărul spectatorilor din cinematografe s-a dublat, arată cifrele oficiale, ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Organizatorii de evenimente arată de asemenea că numărul tinerilor care au participat la concerte a crescut constant în ultimii ani. Nicoleta Ion, PR manager la vreaubilet.ro, pune această evoluţie pe seama venirii în România a tot mai mulţi artişti străini.
„Din ce în ce mai mulţi tineri cu vârste de 20-22 de ani au început să prefere spectacolele de teatru, ale adevăraţilor artişti mari din România. Cei mai tineri însă obişnuiesc să meargă la concerte în cluburi sau alte locaţii", arată Nicoleta Ion.
A crescut consumul de operă
Un lucru îmbucurător este faptul că şi numărul biletelor vândute pentru concerte de operă şi muzică simfonică a crescut cu 2,5 milioane faţă de anul 2005. În acelaşi timp, numărul celor care vizitează muzeele şi colecţiile publice a scăzut de la an la an. În 2007, muzeele au vândut peste 12 milioane de bilete, maximum în ultimii cinci ani. În 2008, cifrele au fost mai mici cu 20%, în condiţiile în care toate muzeele oferă reduceri pentru elevi şi studenţi, iar taxele de intrare sunt mult mai mici faţă de cele percepute în alte ţări. Conform cercetării „Tineri în Europa", realizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, la care au participat 2662 de elevi din liceele din Capitală, peste 60% din tineri nu merg la muzee sau galerii de artă.
Un alt studiu, realizat în 2008 de Centrul de Cer