Seria bine strunită a dezvăluirilor WikiLeaks de documente ale Departamentului de Stat al SUA a ajuns la unul dintre cele mai aşteptate momente: China. Din telegramele diplomaţilor americani de la Beijing reiese o Chină obsedată să controleze internetul şi să-l folosească împotriva Americii.
În acelaşi timp în care autorităţile comuniste de la Beijing făceau, anul trecut, presiuni asupra motorului de căutare Google să cenzureze anumite site-uri, ambasada americană a trimis la Washington o telegramă secretă în care indica unul dintre motivele pentru care liderii chinezi deveniseră atât de obsedaţi de internet: îşi căutaseră propriul nume pe Google şi nu le-a plăcut ce au găsit. Potrivit New York Times, telegrama citează „o sursă foarte bine plasată", potrivit căreia Li Changchun, membru al Biroului Politic şi principalul responsabil cu propaganda al regimului, a fost şocat să descopere că se pot face căutări în limba chineză pe principalul site internaţional, Google.com. Li a devenit livid când a descoperit „rezultate critice la adresa sa" şi a condus personal atacurile cibernetice asupra serverelor din Statele Unite ale Google.
Acest episod ilustrează ambivalenţa atitudinii comuniştilor chinezi faţă de internet. Pe de o parte sunt speriaţi că informaţiile care circulă pe Internet le-ar putea ameninţa controlul asupra ţării, iar pe de alta, sunt fascinaţi de oportunităţile pe care le oferă de a provoca pagube semnificative americanilor.
Google a fost nevoit să se retragă în primăvara trecută din China după o campanie de presiuni pentru a accepta cenzura şi după atacul asupra serverelor americane. În schimb, scrie Sunday Telegraph, guvernul chinez lucrează în legătură strânsă cu două companii private care au angajat hackeri renumiţi pentru atacurile lansate împotriva reţelelor americane. Unul dintre ei, Lin Yong, alias Leul, este fondatorul unui gru