Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean din Oradea au fost daţi afară, chiar înainte de sărbători. Pentru a primi autorizaţia de funcţionare, cea mai mare clinică de stat din Bihor reduce numărul de paturi şi disponibilizează oameni.
Cristina Petrişor (22 de ani) este unul dintre angajaţii puşi pe liber, cu doar câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă. „Sunt în preaviz”, a mărturisit tânăra. Orădeanca a fost angajată la Spitalul Clinic Judeţean pe postul de secretară dactilografă, în 2006, iar acum este obligată să plece. „Am fost foarte uimită când am aflat vestea, pentru că nu mă aşteptam. Nimeni nu s-a plâns de munca mea şi de multe ori îmi depăşeam atribuţiile”, a spus femeia disponibilizată. Cu toate că salariul pe care îl primea ca secretară dactilografă nu era foarte mare, îi oferea o stabilitate financiară. Cristina Petrişor a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice şi este în anul doi la master, la aceeaşi specializare.
„Am crezut că studiile în domeniu mă vor ajuta să capăt experienţă şi chiar să avansez în carieră. Din păcate, tinerii care termină o facultate nu au nicio şansă de afirmare”, a adăugat orădeanca. Cristina este revoltată că nu a primit o explicaţie concretă care să-i motiveze disponibilizarea, fiind acum în ultima săptămâna de muncă. Lipsa unei şanse de promovare a obligat-o pe aceasta să ia decizia de a pleca din ţară. „O să mai rămân până în luna august, când voi termina masterul, şi apoi voi pleca dincolo. Chiar dacă mi-aş găsi un loc de muncă, nu va fi plătit aşa cum trebuie. Cred că voi pleca în Anglia sau America”, a mai spus Cristina.
Au tăiat 26 de posturi
Pentru a primi autorizaţia de funcţionare, comisia de evaluare a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea a propus reducerea numărului de paturi, de la 813 la 510, o parte prin transfer. De asemenea, 26 dintre angajaţii TESA au fost concediaţ