Cel mai recent roman, "Demonii vântului", i-a adus Danielei Zeca-Buzura, directorul postului TVR Cultural, vânzări de top la Târgul Gaudeamus.
"Pentru unii, cultura este ca o doctorie amară sau un supliment alimentar. În niciun caz un "aliment de bază", spune Daniela Zeca-Buzura o dată intrată în rolul "reginei-soldat" – un personaj inventat, în glumă, într-o conversaţie, dar care ar putea face vogă în măsura în care descrie "ipostaze ale identităţii sale diurne": aceea de director în cadrul Televiziunii Române sau pe cea de profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti.
"Evit de obicei să mixez registrele, mai clar, nu îmi place să vorbesc despre mine autoarea şi despre mine managerul TVR Cultural în acelaşi context. Sunt lucruri foarte diferite", spune Daniela Zeca, redevenită scriitoarea "surâzătoare şi calină ca o pisică a lui Baudelaire".
Autoarea bestseller-ului "Istoria romanţată a unui safari", vândut într-un singur an în trei tiraje succesive, revine cu un nou roman, "Demonii vântului" (Polirom), care are deja în palmares un loc trei în topul de vânzări al editurii la recent încheiatului Târg de Carte Gaudeamus de la Bucureşti.
Iubiri, trădări, o mistică anume a pietrelor preţioase şi o parabolă a unui sfârşit de ciclu istoric, explică, pentru EVZ, Daniela Zeca, evocând amintirile din cele cinci călătorii de documentare în Tunis.
EVZ: Locul trei în topul de vânzări Gaudeamus dar, practic, cel mai bine vândut autor român de ficţiune. Cât de comercială este, deci, o intrigă în lumea arabă pentru România? Oricum, spuneaţi că exotismul este doar un pretext…
Daniela Zeca-Buzura: Scriu cărţi ca să învăţ despre mine lucruri pe care nu le ştiam sau lucruri pe care nu îmi place, de obicei, să le recunosc, aşa că habar nu am cât de "comercială" poate fi, în fapt, o intrigă arab