După „Răţuşca cea urâtă“, regizorul bulgar Todor Valov a revenit în Cetatea Banilor pentru a readuce în faţa micuţilor o parte din lumea minunată a păpuşilor, în noua premieră a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“. De această dată, poveştile lui Andersen au fost înlocuite cu basmul românesc, „Fata babei şi fata moşului“.
Poveştile transpuse pe scenă, acea lume minunată, presărată cu tot felul de păţanii, care prinde viaţă graţie mânuitorilor iscuţi de păpuşi, cuceresc fiecare inimă de copil. Şi dacă ursitoarele scapă la momentul botezului puţin mai mult praf magic care sădeşte în suflet dragostea pentru păpuşi, copilul ajuns la vârsta maturităţii se regăseşte în fiecare spectacol, căruia îi dă viaţă, sus pe scenă, în lumina reflectorelor. Aşa se creionează fiecare poveste de viaţă a celui care se dedică trup şi suflet teatrului de păpuşi, acelui colţ din lume unde poţi deveni din nou copil.
Pe tărâmul basmului
Astăzi, într-un decor ingenios care poartă amprenta scenografei Stefka Kyuvlieva, aceeaşi care în 2006 făcea echipă cu regizorul bulgar Todor Valov şi aducea în faţa micuţilor povestea „Răţuşca cea urâtă“, basmul românesc capătă contur.
Fata babei, Fata moşului, Baba şi Moşul prind viaţă pe muzica lui Alin Moraru Macovei, graţie actorilor păpuşari Oana Stancu, Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Adriana Ioncu, Daniel Mirea şi Alina Ianoş.
La un semn al regizorului, rogojinile, parte din decor, acum scoarţă de copac, apoi gard, mai apoi pereţi, cuptorul croşetat, păpuşile în mărime naturală încep a se mişca, conducându-te în lumea minunată a basmului.
Cântecul fluierului te însoţeşte pe cărările poveştii. Păşeşti alături de personaje pe calea binelui, cunoşti sufletul bun al copilei care nu se dă în lături din a ajuta pe oricine şi a se mulţumi cu puţin, dar cunoşti şi egoismul, răutatea şi consecinţ