Hărţuirea online, un fenomen destul de nou, poate avea efecte mai grave decât cea din curtea şcolii pentru că autorii rămân, de regulă, anonimi. Un copil român din şapte spune că a fost supărat sau jignit de cuvinte, imagini sau de videoclipuri care i-au fost trimise sau au fost postate pe internet.
Primii sună la uşa familiei Popescu nişte golani raşi în cap, care par veniţi direct de la puşcărie. „E acasă fiul dvs?". „Da, e sus la el în cameră. Intraţi", răspunde mama.
Mai citeşte şi:
Revoluţie în şcoli: „Webi“, inspector web în faţa clasei
Apar apoi doi tipi îmbrăcaţi în piele şi două tipe cu decolteuri adânci, urmaţi de un burtos care cară un trepied. Şi ei vor să urce la Cristi să „încerce nişte chestii ciudate cu el". În urma lor, un robot dărâmă uşa şi începe să tragă în bibliotecă, televizor, canapea.
Mama îl îndrumă şi pe el spre camera lui Cristi. Ultimul „invitat", un bărbat cu chelie, ochelari de tocilar şi privire pofticioasă, nu-l mai caută pe Cristi, ci pe micuţa Ana, care strânge la piept o jucărie de pluş. „Ce iepuraş drăgălaş ai, hai să-ţi arăt un iepuraş real", şi pleacă cu ea de mână.
Agresiunile, pornografia infantilă şi pedofilia sunt pericolele care-i pândesc online pe copiii şi tinerii din întreaga lume care petrec tot mai mult timp în faţa calculatorului, fără ca părinţii să ştie ce li se întâmplă în lumea virtuală. Este mesajul spotului naţional al programului sigur.info, lansat de Salvaţi Copiii în urmă cu aproximativ doi ani pentru informarea şi consilierea tinerilor care navighează pe internet.
„Pentru copii (spotul) e puţin şocant. Noi ne-am gândit la părinţi în primul rând, să le atragem atenţia", explică Ovidiu Măjină, coordonator al portalului sigur.info. Astfel de „personaje" nu-i pândesc pe copii chiar la fiecare colţ, dar se poate ajunge aici de la aparent banalele cazuri d