Rusia şi Uniunea Europeană se reunesc marţi, 7 decembrie, la Bruxelles. Aderarea Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi probleme bilaterale ca energia şi comerţul se află pe agenda acestui summit. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Rusia şi Uniunea Europeană se reunesc marţi, 7 decembrie, la Bruxelles. Aderarea Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi probleme bilaterale ca energia şi comerţul se află pe agenda acestui summit.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Rusia ar putea adera la OMC anul viitor, iată vestea bună, pentru care se felicită atât politicienii de la Bruxelles, cât şi partenerii lor de la Moscova, preşedintele Dmitri Medvedev şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Între UE şi Federatia Rusă sunt însă multe subiecte de dezbătut. Discuţia pleacă de la cooperarea comercială, mult sporită în ultima vreme, trece prin energie, pentru a ajunge la drepturile omului. Ruşii şi europenii nu sunt mereu de acord, iar problema drepturilor omului rămâne un subiect de divergenţă. Cooperarea energetică apropie însă Moscova de Bruxelles, europenii având interesul acum, la căderea iernii, de a dispune de gazul rusesc. Gazprom, compania energetică rusă şi ENI, omologul său italian construiesc împreună gazoductul Southstream, concurent al proiectului european Nabucco, pe care, din pudoare, Comisia Europeană a ales să-l numească mai degrabă "complementar". În fine, un acord sporit al UE cu Rusia, mult mai vast şi mai solid decât acordurile anuale, care unesc acum cele două părţi ar trebui şi el dezbătut. Preşedintele UE, Herman van Rompuy a dat însă de înţeles înaintea summit-ului că acest nou cadru al relaţiilor va fi posibil doar după aderarea Rusiei la OMC. Federaţia Rusă nu-şi ascunde frustrarea, când vine vorba de libera circulaţie a cetăţenilor săi în Spaţiul Schen