Infecţiile respiratorii, mai frecvente iarna, şi frigul agravează starea bolnavilor de inimă, crescând riscul de deces. Medicii recomandă vaccinarea gripală, tratarea infecţiilor bacteriene, evitarea plimbărilor lungi în aerul rece şi purtarea unor haine călduroase.
Temperaturile scăzute şi infecţiile favorizate de acestea sunt un real pericol pentru persoanele care suferă de boli cardiace. Frigul, umezeala, vântul, dar şi trecerea bruscă de la temperaturile scăzute de afară la cele mari din interior duc la modificarea parametrilor de funcţionare a organismului. El reacţionează, printre altele, prin modificarea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.
Căciula şi mănuşile, indispensabile
Pentru a conserva căldura corpului, vasele de sânge se contractă, dar, odată cu îngustarea lor, şi presiunea sângelui creşte, de aici şi riscul mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Acestui risc sunt expuse în mod special persoanele cu hipertensiune şi cele cu diabet sau cu boli renale cronice.
„Cardiacii ar trebui să evite să iasă din casă atunci când este frig şi vânt, să nu facă plimbări pe distanţe mari dimineaţa şi seara, când este mai frig. Dacă totuşi ies din casă, ei trebuie să poarte haine călduroase", spune profesorul doctor Eduard Apetrei, şeful secţiei de cardiologie a Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu" din Bucureşti. Potrivit specialistului, accesorii precum căciula şi mănuşile sunt obligatorii pentru cardiaci în timpul iernii, pentru că reduc
suprafaţa de piele expusă la frig. „Alte efecte negative ale vasoconstricţiei pot fi necrozele şi cangrenele, ambele leziuni importante", mai spune profesorul doctor Eduard Apetrei.
Vaccinarea gripală scade riscurile
Bolnavii cronic cardiaci sunt consideraţi o categorie cu risc crescut de complicaţii în sezonul rece, fiindcă pot prezenta probl