Angajaţii de la Direcţia Silvică din Constanţa spun că pomii de iarnă se vând la locul unde sunt tăiaţi cu sume cuprinse între 20 şi 30 de lei.
Acesta este prețul de vânzare directă, fără TVA. La aceste sume, comercianții adaugă transportul şi adaosuri care pot depăşi procentul de 100%.
Prețul real unui brad românesc înalt de 2 sau 3 metri este de numai 30 de lei. Pomul de iarnă de 1,30-2 metri se vinde la ocoalele silvice cu 25 de lei, iar unul de 0,7 - 1,3 metri costă 20 de lei. Sumele nu se regăsesc deloc pe piaţă, deoarece pomii ajung să se vândă cu preţuri de zece ori mai mari.
Preţuri unice la achiziţie „În hârtiile venite de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva se spune clar: «pentru valorificarea directă la populaţie se vor practica preţuri unice». Comerciantul cumpără pomii la sume modice, dar adaugă transportul şi adaosul, iar omul de rând ajunge să plătească pentru un brad cât nu face", a explicat Gheorghe Caragheorghe, directorul tehnic la Direcţia Silvică din Constanţa. El apreciază că preţurile sunt şi mai aberante dacă pomii sunt cumpăraţi din pepiniere private.
Dacă un brad românesc de un metru este cumpărat cu 20 de lei, pe piaţă se vinde acum cu sume cuprinse între 80 şi 150 de lei. Până şi pomii de iarnă importaţi din Danemarca sunt mai ieftini: în centrele comericale pomii de un metru se vând cu 80 de lei.
Pomi nevânduţi, valorificaţi
Ca urmare a preţurilor mari, sute de brazi rămân nevânduţi, dar nici în apropierea Crăciunului comericanţii nu lasă din preţ, pentru că îi valorifică altfel: rup crengi de brad din care fac ornamente pentrui Crăciun, iar pomul sărăcăcios este vândut la un preţ apropiat de cel real.
În pieţe au apărut deja ornamentele de brad, care se vând cu 15-25 de lei. Tot din crengi de brad se fac şi decoraţiunile stea, ce se montează în vârful pomilor şi care costă, în medie,