Consiliul de Administraţie al Casei de Compensare Bucureşti (CCB), instituţia care se ocupă cu operaţiunile post-tranzacţionare aferente pieţei derivatelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a aprobat reducerea unor tarife aplicate firmelor de brokeraj pentru a creşte interesul intermediarilor pentru piaţa derivatelor şi creşterea volumelor de contracte tranzacţionate.
Lansată în 2007, piaţa derivatelor de la Bucureşti nu a reuşit în trei ani să atragă interesul investitorilor, valoarea tranzacţiilor menţinându-se la un nivel extrem de scăzut. Produsele structurate, lansate în iulie, au reuşit în câteva luni să depăşească piaţa derivatelor din punctul de vedere al sumelor rulate de investitori. În plus, piaţa derivatelor de la Bucureşti are o concurenţă puternică din partea Bursei din Sibiu (Sibex), care este principala piaţă futures din România. Casa de Compensare Bucureşti, care este controlată în proporţie de 52% de BVB, a decis reducerea cuantumului garanţiei financiare pentru fiecare cont în marjă deschis de membrul compensator în sistemul CCB de la 50.000 de lei la 20.000 de lei şi acceptarea drept colateral a fondurilor băneşti denominate în euro, dolari şi a celor mai lichide titluri de pe Bursă.
"Prin aceste măsuri încercăm să impulsionăm piaţa la termen. Am dorit să reducem costurile de oportunitate pentru investitori, oprindu-le mai puţini bani drept garanţie, şi încercăm să identificăm pe această cale care dintre participanţi vor cu adevărat să facă activitate pe această piaţă. Ne aşteptăm ca în primele trei luni ale anului viitor rezultatele să fie vizibile şi lichiditatea pe piaţă să crească", a declarat Alin Barbu, directorul general adjunct al BVB şi preşedintele CBC.
Brokerii spun însă că deşi măsurile sunt bune, acestea nu vor determina o creştere bruscă a lichidităţii derivatelor de la Bursă.
"Teor