Cei şase investitori străini şi Nuclearelectrica nu au ajuns la un acord asupra continuării proiectului. Prima dintre cele două unităţi nucleare ar putea fi gata abia în 2018, faţă de 2016, cum se estima până acum, urmând ca reactorul cu numărul 4 să funcţioneze din 2019.
Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii din istoria României - evaluat la patru miliarde de euro, a ajuns din nou în impas. Decizia de continuare a proiectului din partea celor şapte investitori - şase străini (Enel, RWE, Iberdrola, ArcelorMittal, CEZ şi GDF Suez) şi statul român prin Nuclearelectrica - ar fi trebuit luată până la finele lunii septembrie, pentru a începe lucrările propriu-zise, însă termenul a fost prelungit pentru luna decembrie.
Citiţi şi: CE a aprobat construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă
„Nu prea s-a întâmplat nimic în această toamnă. Cel mai probabil, în această lună se va lua decizia ca proiectul să se decaleze cu cel puţin doi ani", au declarat, pentru „Adevărul", surse din domeniu.
Reducerea participaţiei statului, dificilă
Potrivit acestora, cei şapte parteneri din proiect nu au fost de acord la mai multe capitole, printre care atribuirea contractului de construcţie la cheie a reactoarelor sau modul de atragere a fondurilor de la bănci.
„Sunt probleme sensibile care nu pot fi rezolvate decât foarte greu şi necesită mult timp, întrucât este foarte complicat să te aşezi la o masă şi să discuţi când sunt implicaţi şapte parteneri. Fiecare are cerinţele lui, greu de armonizat cu ceea ce vor ceilalţi", au arătat sursele.
Astfel că lucrările propriu-zise la cele două reactoare nu vor mai începe în acest an, aşa cum era prevăzut în acordul investitorilor, ci abia la mijlocul anului 2012, iar reactorul 3 ar putea fi gata abia în 2018, urmâ